LEMKEN Azurit 10

A jövő szemenkénti vetőgépei a jelenben


A LEMKEN innovatív vetéstechnológiai gyártóként a szemenkénti vetéstechnika területén is aktív.

Az Azurit 10 szemenkénti vetőgépekhez került kifejlesztésre a DeltaRow maglehelyezési eljárás, amelynek lényege a szántóföldre kivetett növények tőtávjának optimalizálása.

A DeltaRow koncepció lényege, hogy a magok 75 cm-es sortávolsággal, pontos háromszögkötésben kerülnek a talajba.

Az eljárásnak köszönhetően az egyes növények részére több tenyészterület áll rendelkezésre, ezáltal több fény, víz, levegő és tápanyag hozzáférhető, a gyökérfejlődés intenzívebb, a növények kezdeti fejlődése javul.

A DeltaRow miatt kialakuló erőteljesebb gyökérzet az erózió által veszélyeztetett területeken jelentős előnyt biztosít a szimpla sorokkal szemben.

Ez különösen a szárazság okozta stressz esetén növeli meg az állomány ellenállóképességét. A fiatal állományban a sorok gyorsabb zárása csökkenti a párolgást és a jobb gyomelnyomó képességnek köszönhetően kevesebb növényvédőszerre van szükség.

A részsorok közötti távolság csak 12,5 cm, így a betakarítás hagyományos eszközökkel megvalósítható, nem igényel különleges felszereltséget. A műtrágyacsoroszlya optimálisan használható, mivel a gyökerek a műtrágyasávot mindkét oldalról érintik.


Az Azurit 10 szemenkénti vetőgép 4 és 6 soros változatban fix gerendellyel, 6, 8 és 12 soros változatban hidraulikusan felcsukható gerendellyel rendelhető.

csm_einzelkornsaat-azurit-10_30b755ecba.


  • 600 literes központi vetőmagtartály
  • A szimmetrikus eltolással szerelt, furatos vetődobok garantálják a magok pontos háromszögkötésben történő lehelyezését.
  • A műtrágyasáv ezek alá, középre kerül lehelyezésre.
  • A vetődobok lassú forgási sebességének köszönhetően a nagy menetsebesség sem befolyásolja negatívan a lehelyezés pontosságát.
  • Két optikai érzékelő gondoskodik a szemenkénti lehelyezés ellenőrzéséről.

Kombinációs lehetőségek a műtrágya kijuttatásához

Az Azurit 10 szemenkénti vetőgép a következő eszközökkel kombinálható:

Solitair 23 fronttartály – 1.900 literes fronttartály, kihasználva a traktor szabad frontfüggesztését, kiváló súlyelosztás.

Solitair 25 pneumatikus vetőgép – 3.000 literes tartállyal. Itt a vetősín helyére kerül az Azurit 10, a Solitair 25 tartálya pedig műtrágyatartályként funkcionál. A gépkombináció talajművelő géppel szintén összekapcsolható.

Compact-Solitair vetési kombináció – 3.500 literes tartállyal. A vetősín helyére kerül az Azurit 10 szemenkénti vetőgép. A Compact-Solitair talajművelő egységet is magába foglal (pl. rövidtárcsa, forgóborona).

Solitair 12 SW vetőkocsi – 5.800 literes tartállyal, előkészített magágy esetén, talajművelőegység nélkül.

azurit-10-blokk.jpg


A 200 literes tartállyal szerelt MicroHub mikrogranulátum-szóró már viszonylag kis mennyiségű mikrogranulátummal is képes kielégíteni a kezdeti üzemi igényeket.

A kijuttatási mennyiség hektáronként 1 és 40 kilogramm között állítható.

Az adagolóegység elektromos meghajtású, a granulátum továbbítása pneumatikusan történik a vetőbarázdába.

MODELL Sorok száma Vetőcsoroszlyák száma Sortávolság Tartálytérfogat kb.
FIX vázas
Azurit 10 4 4 8 75 cm 600 l
Azurit 10 6 6 12 75 cm 600 l
Hidraulikusan felcsukható
Azurit 10 6 K 6 12 75 cm 600 l
Azurit 10 8 K 8 16 75 cm 600 l
Azurit 10 12 K 12 24 75 cm 600 l

LEMKEN Azurit 10