Rekordot döntött a Lemken

A LEMKEN, a professzionális szántóföldi növénytermesztés szakértője 22%-os forgalomnövekedéssel zárta az elmúlt üzleti évet.

Az elért 446 millió eurós értékesítési volumen rekordot jelent a 242 éves múltra visszatekintő családi vállalkozás számára. Az újév is hasonlóan jól, nagy darabszámú megrendeléssel indult.

Nagyon büszkék vagyunk az eredményre, és ezúton is szeretnénk megköszönni minden munkatársunknak a kiemelkedő munkát és elkötelezettséget!

Nicola Lemken és Anthony van der Ley.

Rekord eredmény a Corona-vírus ellenére

A beérkező megrendelések száma meghaladta a várakozásokat. A legtöbb gazdálkodó és vállalkozó leginkább a tartósan magas terményárakból profitált, így modern, professzionális mezőgazdasági technológiákba tudott befektetni. Ebben a kedvező környezetben a Covid-19 intézkedésekkel kapcsolatos korlátozások, valamint a nehezebb anyagbeszerzés és a beszerzési költségek emelkedése különleges kihívásokat eredményezett, amelyeket a kiváló csapatmunkának köszönhetően sikerült leküzdeni. Ennek eredményeként a termelés egész évben optimálisan folyt, és szinte minden megrendelt munkagépet ki tudtak szállítani. A LEMKEN alkalmazottainak száma világszerte 1697 főre emelkedett.

Különösen jól alakult a piac a Steketee számára, amely még mindig egy új leányvállalatnak számít. A Steketee márkanév alatt a mezőgazdasági gépekre specializálódott cég olyan mechanikus sorközművelőket kínál, amelyek képesek az egyes növényfajok kamerával történő felismerésére. Ezek a gépek hozzájárulnak a növényvédőszer-használat csökkentéséhez és eközben pénzt takarítanak meg a gazdák számára.

A nehéz körülmények ellenére, a német piac magas szinten tudott maradni. A vetőgépek nagyarányú eladásaival sikerült ellensúlyozni a megszűnt szántóföldi permetezőgépek szegmensét. Az exporthányad 81%-ra nőtt, amely a nemzetközi piacok erősödésének köszönhető. Kiemelt örömet okozott a növekedés a kanadai, az amerikai, az óceániai és dél-afrikai piacokon. Az USA-ban, Des Moines közelében a LEMKEN tavaly saját értékesítési és szervizközpontot hozott létre, hogy a növekvő igényeket még jobban tudja kezelni.

A LEMKEN-t az idei, 2022-es évre nézve nemcsak gazdasági, hanem mindenekelőtt emberi szempontból is aggasztja az Ukrajnában zajló háború, mivel a vállalat régóta kapcsolatban áll ezzel a mezőgazdasági szempontból fontos országgal. Reméli, hogy ez a konfliktus minél hamarabb véget ér. Ugyanakkor a meglévő megrendelések jó volumene, amely minden más értékesítési piacra kiterjed, és amelyet a magas terményárak tovább növelnek, azt jelenti, hogy a konfliktusból eredő kockázatokat mérsékelni lehet, és a gyártásban a foglalkoztatás továbbra is biztosítható. Ezek alapján a LEMKEN az idei évben is egyenletes, magas szintű értékesítésre számít.

Mit hoz a 2022-es esztendő?

A LEMKEN 2022-ben is folytatja Kiválósági Programját az Alpenben található székhelyén, hogy a gyártást és összeszerelést korszerűsítse és még rugalmasabbá tegye. A 2021-ben a LEMKEN vetőgépek gyártására sikeresen átszervezett Haren melletti összeszerelő üzemet a nagy kereslet kielégítése érdekében tovább bővítik. Emellett számos új, jelenleg tervezés alatt álló modell gyártására is képes lesz. A Steketee gépekhez a LEMKEN egy teljesen új, innovatív gyárat épít Dél-Hollandiában, amelyet a tervek szerint 2023 harmadik negyedévében nyitnak meg.

Újdonságok 2022-ben

  • A Heliodor rövidtárcsa hígtrágya kijuttatóval.
  • A Karat 10 szántóföldi kultivátor felszerelhető vágótárcsával.
  • A sorközművelési technológiát illetően a LEMKEN és a Steketee az IC-Weeder automata sorközművelőt is bemutatja MI-fejlesztett (mesterséges intelligencia) változatban. Az újdonság a rendkívül gazdaságos sávos permetezés és a sorközművelés kombinálásában rejlik.
  • Az őszi szezonra a Solitair DT teljesen átdolgozott, vontatott vetőgép-kombinációként lesz elérhető.

Kutatás és fejlesztés

A LEMKEN emellett együttműködik a Leibniz Centre for Agricultural Landscape Research kutatóintézetével egy olyan eke kifejlesztésére irányuló kutatási projektben, amely tartósan megköti a CO2-t a mélyebb talajrétegekben, és így hosszú távon növeli a megművelt talajréteg humusztartalmát.

A LEMKEN nemrég mutatott be egy fejlesztési koncepciót a munkagépek autonóm bevetésére, hogy a folyamatokat a munkagépeken keresztül szenzoros megfigyeléssel és kameratechnológiával biztosítsa és optimalizálja.

Vissza a hírekhez