Bemutatjuk a Koralin kultivátort

A Koralin ultrasekély kultivátor tovább bővíti az alkalmazási lehetőségeket a tarlóművelésben

A vegyszeres növényvédelem egyre jelentősebb korlátozásai új gépkombinációk iránti igényt támasztanak a gyomirtáshoz, hogy kiegészítse a korábbi eljárásokat és biztosítsa a termésátlagokat. A zöldtrágya növények egyenletesen sima tarlóművelésére és bedolgozására a LEMKEN bemutatja a Koralin ultrasekély kultivátort az innovatív művelőegység kombinációval, mely tárcsákból és lúdtalp kapákkal szerelt kapamezőkből áll.

A hagyományos lúdtalp kapákkal szerelt kultivátorok talajba behúzása nehéz, főleg száraz viszonyok esetén és a kapák is gyorsan kopnak. Ezen a téren számít úttörőnek a LEMKEN Koralin, mivel a művelőelemek nem fixen rögzítettek, hanem a rezgő mozgásnak köszönhetően hatékonyan aprítják a talajt. Két sorban elrendezett függőleges irányban dolgozó tárcsalapok vannak a vízszintes irányú munkát végző kapák elé szerelve, melyek feltörik a talajt és átvágják a szármaradványokat. Minden elemnél a vágás a lúdtalp kapák hegye előtt történik. Ez megkönnyíti a kapák behatolását a talajba, és eltömődés nélkül képesek tartósan dolgozni. A kapák lassabban kopnak, élettartamuk háromszorosára nő.

Az elől felszerelt, szimmetrikusan elhelyezett tárcsalapok laprugóhoz csatlakoznak, ez a kialakítás már régóta bizonyít a Heliodor rövidtárcsáknál. Az 510 mm-es tárcsaátmérővel a tárcsa olyan felszín alatti talajréteget hoz létre, mely megakadályozza, hogy a kapa alatt tömörödött réteg jöjjön létre. A tárcsák szisztematikusan bevágják a talajt a kapák alatt, ami segíti a felszíni vizek beszivárgását. A közepesen kötött vagy kötött talajoknál a tárcsalapok elősegítik a talaj morzsalékos szerkezetének kialakítását magágykészítés során.

koralin2_tn.jpg

A lúdtalp kapák 35 centiméter széles vágást végeznek. Szimmetrikusan három sorban, 30 centiméteres osztással vannak elrendezve és 2,5 centiméter átfedéssel dolgoznak. A fővázhoz a kapák rugós biztosítással csatlakoznak.  Ez lehetővé teszi a szükséges oldalirányú és horizontális stabilitást, így a kapák tartósan a teljes felületet át tudják munkálni. A 2-10 centiméteres munkamélységben a lúdtalp kapák a gyomok és zöldtrágya növények gyökereit késhez hasonlóan vágják át. Ezen okból a Koralin egymást követő, egyre mélyebben történő munkamenetekben végzett munkára a legalkalmasabb. A kapák keményfémmel felrakott heggyel is rendelhetőek, ami növeli az élettartamot, csökkenti a költségeket, így minimálisra csökkenti a gép állásidejét szezon közben.

A Koralin ultrasekély kultivátor pontos mélységtartással üzemel a gép belsejében elhelyezett mankókerekekkel, ami lehetővé teszi a henger többsoros boronával történő kiváltását a hatékonyabb gyomirtás érdekében.

A LEMKEN Koralin 2020-tól korlátozott mennyiségben lesz elérhető 6,6 és 8,4 méteres munkaszélességben.

Vissza a hírekhez